Ny rapport i Dagbladet 29.mai 2017: Disse alternative behandlingene virker!

Det finnes over 200 ulike alternative behandlingsformer i Norge og i følge rapporten fra mars (Nafkam) er massasje, akupunktur og naprapati behandlingene vi oftest sverger til. Dagbladet har bedt Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam) om å gjennomgå effekten av de mest populære behandlingsformene.

På toppen av statistikken av behandlinger som folk oppsøkte i 2016 står massasje, mens akupunktur kommer opp som nummer to av 10 behandlingsalternativer.

Når det gjelder forskning og effekt av behandling står akupunktur blant de behandlingsformene som viser positiv effekt. Akupunktur har trolig og mulig effekt på kvalme og oppkast etter operasjon, migrene, spenningshodepine, langvarige korsryggsmerter, slitasjegikt (smerter og fysisk funksjon), svelgeproblemer (slagrammede), fødselssmerter og melkespreng. Kopping, naprapati og osteopati vet man ikke effekten av. Soneterapi har muligens effekt på hevelser i bena hos gravide og ved søvnløshet. Massasje har muligens effekt på flere områder.

I rapporten kommer det fram at fire-fem prosent har svart at den alternative behandlingen førte til en forverring. Omregnet til antall personer i befolkningen 15 år eller eldre, representerer det siste tallet vel 60.000 individer. I rapporten står det at pasientsikkerhet fortsatt må tas høyst på alvor også innen dette feltet.

Akupunkturforeningens styremedlem Bernt Rognlien, som også er lege, er ikke enig i inndelingen som ligger til grunn for Nafkam-undersøkelsen, og kritiserer Nafkam for ikke å skille mellom de forskjellige tilbudene som finnes. – Man kan ikke sammenligne akupunktører og osteopater som har fireårig høyskoleutdannelse med alternative behandlere som kun har korte kurser. – Det går utover sikkerheten til pasientene at både de med lang utdannelse og de med korte kurser kan kalle seg akupunktører, sier Bernt Rognlien.

Han fremhever også at flere av behandlingsformene som karakteriseres som alternative, snarere er komplementære, og at de kan tilbys i samråd med lege. Fysikalsk behandling er vanskelig å dokumentere i en vitenskapelig dobbel blindtest. Dette gjelder like mye godkjente behandlingsformer som fysioterapi og kiropraktikk. I stedet for å harselere med akupunktur, naprapati og osteopati, burde helsemyndighetene bidra til å kvalitetssikre ved å ta disse inn i helsevesenet.

Generelt mener Rognlien at det er altfor mye medikamentell behandling i helsevesenet og understreker at økt bruk av psykologi og kognitiv terapi har bidratt til å redusere medisineringen av enkelte grupper. Rognlien avviser at placeboeffekten alene er årsaken til at akupunktur virker, men at vi får bedre effekt når vi ser hele mennesket.